کتاب فرهنگ لغت زبان شناسی و آوا شناسی ویرایش پنجم A Dictionary of Linguistics and Phonetics 5th Edition یک فرهنگ لغت کامل و بروز در حوزه Linguistics و Phonetics است. از بعد از سال 1980 دنیای زبان شناسی هر 5 یا 6 سال یک بار منتظر ویرایش جدیدی از این فرهنگ لغت بوده است.
این ویرایش از کتاب A Dictionary of Linguistics and Phonetics 5th Edition که حالا 2 برابر کتابی که در سال 1980 به چاپ رسیده است حجم دارد شامل بیش از 5000 اصطلاح است که در بین بیش از 3000 مدخل به آنها اشاره شده است. به گفته نویسنده کتاب سوال این نیست که در این ویرایش چه چیزی تغییر کرده است.
سوال بهتر این است که بپرسید در این ویرایش چه چیزی تغییر نکرده است. این ویرایش کتاب A Dictionary of Linguistics and Phonetics 5th Edition هم همچون 4 ویرایش قبلی خود جامعه هدف خاصی را دارد. این جامعه هدف عبارتند از کسانی که در حوزه های آموزش زبان و یا زبان درمانی فعالیت می کنند. و همچنین کسانی که به زبان به عنوان بخشی از توجهات حوزه فعالیت خود نگاه می کنند مثل روان شناسان، مردم شناسان، جامعه شناسان، منتقدان ادبی و فلاسفه. البته نباید دانشجویان رشته زبان شناسی را از قلم انداخت.
ویژگیهای کتاب
از ویژگیهای مهم کتاب A Dictionary of Linguistics and Phonetics 5th Edition میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شامل جدید ترین لغاتی که از زمان چاپ ویرایش چهارم کتاب وارد زبان شناسی شده اند.
- شامل جدید ترین مفاهیمی که از طریق تئوری های جدید وارد زبان شناسی شده اند
- شامل جدول اختصارات و نماد های مخصوص زبان شناسی
- شامل بیش از 5000 اصطلاح
- 9 صفحه که شامل لیستی از اختصارات زبان شناسی است
- 3 صفحه که شامل لیستی از نماد های زبان شناسی است
- جدید ترین و بروز ترین جدول IPA
دیکشنریها
هرکسی که مایل است از هر زبانی به طور ماهرانه استفاده کند، باید فرهنگ لغت را همراه خود قرار دهد. اگرچه دیکشنریها یک کتاب مرجع هستند، اما به دلیل تنوع و گستردگی، استفاده از آنها به برخی راهنماهاییها و توضیحات نیاز دارد.
دیکشنریها انواع مختلفی دارند:
- دیکشنری تخصصی: فرهنگ لغتها میتوانند عمومی یا تخصصی باشند. فرهنگ لغت عمومی شامل دامنهی وسیعی از انواع کلمات است اما دیکشنری تخصصی، متمرکز بر روی یک زمینهی خاص مانند پزشکی، حقوق، مهندسی برق و … است.
- دیکشنری تک زبانه: برای کلمات و تعاریف آنها، از یک زبان استفاده میکند.
- دیکشنری دو زبانه: این فرهنگ لغت معنی کلمات را به دو زبان در اختیار ما قرار میدهد.
- دیکشنری چند زبانه: معنی کلمات را در چند زبان مختلف در اختیار ما قرار میدهد.
- دیکشنری ریشهشناسی: پیشرفت یک کلمه را با گذشت زمان دنبال کرده و نمونههای تاریخی را برای نمایش تغییرات ارائه میدهد.
- دیکشنری جدولی: کلمات را با توجه به تعداد حروف گروه بندی کرده تا به افراد کمک کند تا کلمات با طولی مشخص را برای تکمیل معماهای جدول پیدا کنند.
- فرهنگ لغت قافیهای: نوعی از فرهنگ لغت است که در آن کلمات بر اساس صداهای انتهایی خود در یک گروه قرار می گیرند. وقتی دو کلمه با یک صدا خاتمه می یابند، به آنها هم قافیه میگویند. از این دیکشنری بیشتر در شعرها استفاده میگردد.
- دیکشنری تصویری: اغلب به جای اینکه یک لیست الفبایی از کلمات باشند، توسط تصاویر و عکسها سازماندهی میشوند.
- اصطلاحنامه: کتابی است که کلمات را با توجه به مفاهیم آنها گروه بندی میکند؛ بنابراین مترادفها و کلماتی که معنی آنها نزدیک به هم میباشند، با هم گروهبندی میشوند.
- واژهنامهی لغات دشوار (Glossary): لیستی از کلمات یا عباراتی -همراه با تعریف- است که در یک زمینهی خاص استفاده میشود، و اغلب در پشت کتابهای تخصصی یا دانشگاهی به عنوان ضمیمه جای دارند.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.